Znajdź ekstremum lokalne funkcji
Magda: Znajdź ektremum lokalne funkcji, prosze o pomoc


y= e
2x+e
−2x
czyli liczę pierwszą pochodną:
y' = e
2x *2+e
−2x *−2
przyrównuje ją do 0
y'=0 ⇔x=0

dobrze i dalej nie wiem

przyrównują y'>0 ⇔ x>0 tak

co jest źle i co dalej zrobić
23 sty 15:42
Basia:
2e
2x−2e
−2x=0 /:2
e
2x−e
−2x=0
e
4x−1=0
e
4x=1
4x=0
x=0
mianownik = e
2x jest stale dodatni
znak pochodnej zależy tylko od licznika
e
4x−1>0
e
4x>1
4x>0
x>0
e
4x−1<0
e
4x<1
4x<0
x<0
stąd
x∊(−
∞,0)⇒f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(0,+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
stąd
dla x
min=0 funkcja osiąga minimum f
min=f(0)=e
0+e
0=2
wszystko miałaś dobrze; tylko skończyć trzeba było
23 sty 18:06
Magda: ja nie rozpisywałam tego jak ty

miałam tyle co tam wyżej te =0 i >0 ile wtedy wynosi x to
praktycznie tylko sobie zgadywałam

trzeba to tak rozpisywać


także dziękuję Ci bardzo :
))) juz teraz rozumiem ten przykład ale mam jeszcze takich 5 i chyba sobie nie poradzę

czy
do liczenia tego ekstremum trzeba miec wczesniej wyznaczoną dziedzinę

i mam jeszcze parę pyt. skąd się wzięło:
jak masz
e
4x>1 i nagle opuszczasz do 4x>0

i jeśli dla x=0 pierwsza pochodna zmienia znak z − na + czyli jest to minimum lokalne

czy jak
sie je liczyło bo 0 to kandydat na ekstremmum lokalne i podstawiam wtedy za x czy jak

23 sty 18:25
Magda: Basiu pomoż

takie może wydaja sie głupie pytania ale wolę wiedzieć wszystko
23 sty 18:42
Basia:
rozwiązujesz nierówności
f'(x)<0
f'(x)>0
i dostajesz przedziały, w których pochodna jest ujemna (dodatnia)
23 sty 20:50
marcin: 3xcosx
6 maj 20:22