Pierwiastkami wielomianu W(x)= x^3 +ax^2+bx - 48 są liczby -3, 4 Rozłóż ten wiel
malibuu: Pierwiastkami wielomianu W(x)= x3 +ax2+bx − 48 są liczby −3, 4 Rozłóż ten wielomian na
czynniki możliwie najniższego stopnia oraz wyznacz trzeci pierwiastek tego wielomianu
23 sty 15:08
23 sty 15:11
ICSP: (x+3)(x−4)(x+p) = x3 + ax2 + bx − 48
Spróbujmy porównać wyraz wolny
3 * (−4) * p = − 48 ⇔ p = 4
Więc wielomian ma formę: (x+3)(x−4)(x+4). Wymnożyć i podać współczynniki a i b to już chyba
prostota.
Drugim sposobem jest rozwiązanie układu równań ale jest to o wiele dłuższy sposób więc nie ma
potrzeby go przedstawiać.
23 sty 15:12