STEREOMETRIA
codeine: Podstawą ostrosłupa jest czworokąt ABCD, w którym |AB|=2, |BC|=5 i |CD|=10. Wiedząc, że
wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa tworzą z podstawą kąt 15*, oblicz długość
odcinka DA.
30 sty 17:30
zenit:
Witam!
W/g mnie to tak!
Informacja że wszystkie kąty nachylenia ścian do podstawy są równe
oznacza ,że spodek wysokości tego ostrosłupa
jest srodkiem okręgu wpisanego w ten czworokąt!
Warunek wpisania okręgu w czworokąt równowazny jest
warunkowi opisania czworokąta na tym okręgu!
A ten w-k jest;
sumy przeciwległycg boków czworokata sa równe
czyli : 2 +10= I DA I + 5
czyli mozemy wyliczyć IDA I
I DA I = 12- 5 = 7
i tyle!
30 sty 19:33
codeine: a co jeśli w zadaniu zamiast 15 stopni jest 75 stopni? mam 2 wersje pytań więc stąd te
pytania i te różnice
30 sty 20:26