Pochodne
Magda: Prosze o pomoc, o spr paru przykładów:
| | 3(2+x2)−3x*2x | | 6+3x2−6x2 | | 6−3x2 | |
y'= |
| = |
| = |
|
|
| | (2+x2)2 | | (2+x2)2 | | 4+x4 | |
da się to jeszcze dalej skrócić? potrzebne mi to do wyliczenia ekstremum funkcji
2) y=
√1−(arccosx)2
| | 1 | | −1 | |
y'= |
| * 2arccosx * |
|
|
| | 2√1−(arccosx)2 | | √1−x2 | |
czy znaki zgadzają się w tym?
3) y= sin
4x− cos
4x
y'= 4sin
3x *cosx+ 4cos
3x*sinx = 4sinxcosx(sin
2x+cos
2x)= 4sinxcosx= 2sin2x
ktoś mi to tak rozwiązał, tylko chciałabym wiedzieć skąd wzieło się po pierwszym znaku = te
+4cos
3x*sinx, jak ja to liczę to znaki mi się nie zgadzają
23 sty 14:44
Magda: PROSZĘ O POMOC, O SPR CZEGOKOLWIEK
23 sty 15:13
zak: poch cos=−sin
1 dobrze 2 mi sie nie podoba 3 dobrze
23 sty 15:23
alfa: w pierwszym dobry jest zapis po pierwszym i drugim znaku równości, ale ostatnie przekształcenie
zawiera błąd w mianowniku, powinnaś tam zastosowa wzór skróconego mnożenia
23 sty 15:25
Magda: a możesz powiedzieć w 3) skąd wzięło się te + 4cos
3x* cosx

bo jak ja liczę to mam inne znaki
przed, ktos pewnie już je pozmieniał także mógłbyś to rozpisać, proszę

a co w 2) sie nie podoba, chodzi mi o znaki + − czy sa dobrze, szczególnie przed 2arccosx czy
nie powinno być tam −2arccosx

w 1) nie da sie już skrócić tak, czyli dobrze
23 sty 15:27
alfa: (2+x2}2=4+4x2+x4
23 sty 15:27
zak: w 1 w m ainowniku brakuje 4xx
23 sty 15:28
alfa: to do tego mianownika
23 sty 15:28
Magda: aha czyli w 1) powinno być
| | 6−3x2 | |
= |
| i to juz jest konieć tak?czy jeszcze dalej podnosic do 4 |
| | (4+4x2+x4)2 | |
23 sty 15:29
Magda: znaczy do 2 nie do 4
23 sty 15:29
alfa: nie, już bez nawiasu i potęgi drugiej, bo to już jest zastosowany wzór skróconego mnożenia
23 sty 15:31
alfa: | | 6−3x2 | |
najlepiej tak:...= |
| |
| | (2+x2)2 | |
23 sty 15:33
Magda: ano tak

a w 2) przykładzie czy jest dobrze, chodzi mi o znaki czy przed 2arccosx powinien być minus czy
nie?
23 sty 15:33
Magda: alfa czyli jak w końcu, teraz znowu jest w mianowniku bez uzycia woru skróconego mnozenia, to
jak w końcu to zostawić?
23 sty 15:34
alfa: | | −3x2+6 | |
lub tak:...= |
| |
| | 4+4x2+x4 | |
23 sty 15:34
alfa: przy wielomianach nie potrzeba mianownika rozpisywac, ale to zależy, co kto potrzebuje do
dalszych obliczeń:0 lepiej chyba zastosowac ten wzór i pisac bez nawiasów
23 sty 15:35
alfa: trzecie dobrze
23 sty 15:37
alfa: już rozpisuję
23 sty 15:37
Magda: ten przykład akurat potrzebny mi jest do wyliczenia ekstremum funkcji
czyli przyrównując pierwsza pochodną do 0 i tak opuszczam mianownik bo mnoże całosc przez
mianownik2 i wychodzi że 6−3x2= 0 czyli x2=2 czyli x= √2 lub x=−√2
23 sty 15:38
alfa: ..=4sin3x*cosx−4cos3x*(−sinx)
23 sty 15:38
zak: w 2 w ,iczniku bez arc cosx
23 sty 15:38
alfa: ten −sinx w nawiasie, to pochodna funkcji wewnętrznej, czyli cosinusa
23 sty 15:39
alfa: tak, licznik przyrównujesz do zera, a o mianowniku pamiętasz tyle, co założenie, żeby było
różny od zera, ale ten jest ,więc nie ma więcej zastrzeżeń
23 sty 15:42
Magda: dobra 3 przykład już rozumiem poch. .... −(4cos
3x*−sinx)= +4cos
3x *sinx

czyli w tym pierwszym zostawić ten mianownik bez nawiasów, zresztą i tak to nic nie zmieni, bo
opuszczamy mianownik

a w 2) co jest źle?
23 sty 15:47
Jack:
zjadłaś jeden minus... pochodna z −(arccos2)'=...
23 sty 15:50
alfa: po pierwsze to tam faktycznie powinno byc...*(−2arccosx)
23 sty 15:50
alfa: właśnie, dzięki Jack
23 sty 15:50
Magda: a nie jednak w 3 źle zapisałam

mylą mi się znaki czy brac pochodną od całości łacznie ze
znakiem przed czy tylko od cos
4x
23 sty 15:51
Jack:
zawsze ze znakiem, Magdo.
23 sty 15:53
Magda: czyli w tym 2) biorę pochodną tak jak napisał Jack od całości razem ze znakiem przed czyli jak
jest
1−(arccosx)
2
przy pochodnej różnicy uwzględniam minus przed, bo to jest jak 0 − .... a przy samym arccosx
liczę pochodna tylko dla arccosx z nawiasu, tylko to co jest w nawiasie a nie uwzględniam tego
minusa przed tak, bo arccosx jest w nawiasie

strasznie mylą mi się te znaki
23 sty 15:55
Magda: czyli jesli biorę razem ze znakiem to powinno być
| | −1 | |
y'= −2arccosx * − |
|
|
| | √1−x2 | |
tak powinno byc
23 sty 15:58
Jack:
za dużo tych minusów... pochodna arccos x już bez minusa liczysz. MINUS stoi przed kwadratem
dlatego teraz Cię już nie interesuje (wnikasz w głąb nawiasu).
23 sty 16:02
alfa: o jeden minus za dużo i czy aby nie powinno jeszcze byc pochodnej funkcji wewnętrznej, czyli
cosinusa
23 sty 16:06
Magda: czyli teraz liczę pochodna tylko arccosx bo to jest złożenie fukcji czyli tylko to co jest w
nawiasie czyli bez tego minusa przed ułamkiem

czyli jest błąd w odpowiedziach w książce bo
końcowo powinno wyjść:
| | arccosx | |
− |
|
|
| | (1−(arccosx)2) √1−x2 | |
a wyjdzie bez tego minusa przed ułamkiem
czyli jakby był ten arccosx bez nawiasu to wtedy liczyłabym pochodną samego arccosx razem z tym
minusem
23 sty 16:06
alfa: nie no chyba przesadziłam, rozpędziłam się, przepraszam
23 sty 16:08
Jack:
arccosx to juz funkcja z której pochodną podajemy z tabelki wiec nie musimy,
alfa.
Tak,
Magdo, tak byś liczyła. A nawet dokładniej, liczyłabyś pochodną (1−arccosx), czyli
całego wyrażenia pod pierwiastkiem. Nie powinno być tego minusa w odpowiedzi... Chyba że moze
przed całym pierwiastkiem stoi
23 sty 16:14
Magda: minus stoi przed całym ułamkiem czyli powinien być, czy nie

a co z tym :
y=sin
4x−cos
4x
y'= 4sin
3x*cosx−4cos
3x* sinx

czy źle bo ktos policzył mi to inaczej,
y'= 4sin3x*cosx+ 4cos
3x*sinx i nie wiem skąd wzial sie plus przed ciągle mylą mi się znaki

tu znowu biorę pochodna razem ze znakiem tak

Jack możesz to rozpisać

proszę
23 sty 16:19
alfa: Tak, bez tego minusa z przodu.
Zorientowałam się, że ze wzoru Jack
23 sty 16:22
Jack:
rety... idę na obiad

Przeanalizuj przykłady w zakładkach − naprawdę są pomocne. Moze to coś
podpowie: stałą (np. −1) można wyciągnąc przed znak pochodnej.
W tym z sin
4x−cos
4x masz błąd, ponieważ: raz że przed cosx stoi minus, a dwa, że
(cos)'=
−sinx. Czyli w sumie masz dwa minusy.
23 sty 16:22
Jack:
ok,
alfa, bez odbioru
23 sty 16:23
alfa: 4sin3x*cosx−4cos3x*(−sinx)
23 sty 16:24
alfa: myślałam, że widzisz, że: −4cos3x razy −sinx daje po pomnożeniu znak plus
23 sty 16:26
alfa: a −sinx to pochodna funkcji cosinus
23 sty 16:26