STEREOMETRIA
codeine: Oblicz tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy w czworościanie
foremnym.
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi
30 sty 17:24
zenit:
Zadanie można obliczyć np:
1/sposób;
Czworościan foremny to ostrosłup, którego wszystkie ściany sa trójkatami
równobocznymi . Krawędź ostr. oznaczmy "a"
Kąt ,którego tg chcemy wyliczyć oznaczmy α
jest to kat zawarty między (2/3)hp i krawędzią "a" ostrosłupa
Znasz wzór na h trójkata równobocznego
hΔ równ. = a√3/2
więc (2/3)*hΔ= a*√3/3
cosα= hΔ / a cos α=(a√3/3)/a = √3/3
cos2α= 1/3 to sin2α= 1 - cos2α to sin2α= 2/3
to sinα= √2/√3 = √6 /3
tgα= sinα/cosα to tgα= √6/3 * 3/√3 = √6/√3 = √2
Odp; tgα= √2
2/ sposób ;
z tw. Pitagorasa a2 = H2 +(2/3)*hp)2 gdzie H --- wysokość ostr.
H2 = a2 - (√3/3)2 to H2 = a2 - a2/3
H2 = (2/3)*a2 to H= a* √6 /3
tgα= H/(2/3)hp
tgα= a*√6 / 3 * 3/a√3 tgα= √6/ √3 = √18 /3
tgα= 3√2/3 = √2
Odp: tgα= √2
30 sty 18:20
codeine: Dziękuje

a co jeśli mam podobne z zadanie:
Oblicz tangens kąta nachylenia ŚCIANY bocznej do płaszczyzny podstawy w czworościanie
foremnym.
z tą różnicą, że tam jest krawędź a tutaj ściana..
30 sty 19:14
zenit: Witam!
Bierzesz wówczas pod uwagę wysokość w ścianie!
i obliczasz podobnie!
Każda ze ścian jest trójkątem równobocznym
więc hśc = a√3/2
Dasz radę! bo obliczenia podobne!
tylko w poprzednim braliśmy (2/3) hp
a tutaj całe hp rozumiesz już ?
30 sty 19:24
codeine: no coś nie mogę zrozumieć z matmy jestem strasznie zielony, a te zadania mam na
zaliczenie..
Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdybyś mógł to rozpisać tak jak poprzednie.. najlepiej tym
2 sposobem z tw Pitagorasa..
30 sty 19:44
zenit: Mogła
30 sty 19:59
codeine: aaaa to przepraszam

to czy byś mogła

proszę Pani
30 sty 20:02
zenit: Za 15 min. moze być? bo musze na chwilke wyjść !
30 sty 20:14
codeine: poczekam nie ma sprawy
30 sty 20:20
zenit:
Jestem!
zadanko identycznie sie rozwiązuje!
teraz ten kąt jest między h--- w ścianie i (1/3) hp
czyli hśc = a*√3/2 a (1/3)*hp= a√3/6
z tw. Pitagorasa mamy
H2 = hść 2 - (1/3)hp2
czyli H2= 3*a2/4 - 3a2/36
H2 = 3a2/4 - a2 /12
H2 = 9*a2/12 - a2 /12
H2 = 8*a2/12 to H2 = 2a2 /3
to H= a*√2/√3 = a*√6/3
więc tgα= H/(1/3)hp
tgα= (a√6/ 3 ) * (6/a√3)
tgα= 2√6 /√3= 2√18/ 3 = 2 *3*√2/3 = 2√2
odp; tgα= 2√2
30 sty 20:49
30 sty 20:53
zenit: Dzięki ale biorę antybiotyk
30 sty 22:08