Wielomiany
G~~: Wyznacz wspolczynniki b i c wielomianu w(x)=a
3+bx
2+cx+2 jesli :
a)w(1)=6
w(−1)=0
Nie mam pojecia ja to zrobic, prosze o podpowiedz
23 sty 14:32
ICSP: Ja bym podzielił.
23 sty 14:55
ICSP: albo nie . Głupi jestem.


Wstawiasz to za x i otrzymujesz układ równań. Rozwiązujesz układ równań i koniec.
23 sty 14:56
Jack:
a ja zbudował dwa równania i wrzucił w układ równań.
23 sty 14:57
Jack:
tylko że masz za mało danych... 3 niewiadome i tylko dwa punkty? Hmm brakuje czegoś (albo w
wielomianie znamy któryś ze współczynników)
23 sty 14:58
Jack:
ok, pytanie dotyczyło b,c .... wiec "a" traktujemy jako parametr.
23 sty 15:02
ICSP: a ja myślę że zamiast a powinno być x
23 sty 15:02
Jack:
aaa hehe
23 sty 15:03
G~~: wiec ?xd
23 sty 15:17
ICSP: wiec a to nie x?
23 sty 15:19
G~~: a masz racje

ma byc w(x)=x
3+bx
2+cx+2
Przepraszam za pomylke xd
23 sty 15:20
ICSP: Więc W(1) = 6. Za x wstawiam jeden a wartość wielomianu to 6
6 = 1 + b + c + 2⇔ b + c = 3. To jest pierwsze równanie. Spróbuj wstawić tak samo w drugim i
powstanie ci ukłąd równań. Jak wstawisz to napisz i sprawdzimy.
23 sty 15:23
mala: pierwiastkami wielomianu w(x)=x3+ax2+bx−48 sa liczby (−3)i 4. wyznacz wspołczynniki aib oraz
rozloz wielomiany na czynniki mozliwe najnizszego stopnia
6 kwi 16:41
mala: 3x 2x+2
=
3x −1 2x−6
6 kwi 16:46