równanie stycznej w podanym punkcie
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: znaleźć równanie stycznej do wykresu w podanym punkcie.
f(x) = x
2 − 3x +4 x
0 = −2
mam to zrobic takim sposobem z pochodnej.
robie to tak:
f'(x) = 2x−3
czyli: f'(x
0)= −4−3 = −7
mam punkt : (−2,−7)
i teraz mam wzór taki:
y= f'(x)8x+b
czyli: y= −7x +b
i skąd mam wiedzie teraz ile wynosi to b?
jesli tego nie wiem to nie wiem jaki wzór ma ta styczna

Proszę o pomoc
23 sty 14:19
Jack:
aa znasz punkt wspólny dla stycznej i funkcji f(x)?
23 sty 14:20
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: no nie nie mam tego w poleceniu
skąd mam go wziąć ?
23 sty 14:23
Jack:
znasz... i jest on w poleceniu

liczysz pochodną f(x) w x
0=−2, wychodzi Ci f'(−2)=−7
zatem styczna ma współczynnik "a" równy −7, czyli y=−7x+b
Teraz wykorzystaj... treść zadania
23 sty 14:25
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie rozumiem. mam tylko jeden punkt (−2,−7) nic więcej.
23 sty 14:26
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: musi mi wyjść że b = 0 to też wiem bo mam odpowiedź czyli y= −7x
ale musze zrozumieć dlaczego
23 sty 14:28
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ale nie wychodzi. z tego wychodzi że b= −21 a ma wyjśc 0
23 sty 14:29
Jack:
no wlasnie.... styczna ma dokładnie jeden punkt wspólny z naszą funkcją! To jest właśnie ten
punkt w którym liczysz pochodną (−2,14). Ten punkt Ci wystarczy, żeby policzyć "b".
23 sty 14:29
Jack:
źle policzyłaś punkt w którym liczysz styczną... x=−2, y=14 bo f(−2)=(−2)2−3*(−2)+4=14
23 sty 14:30
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a aaa... dziekuje jeśli jakiś przyklad nie będzie mi wychodzil bardzo proszę o pomoc
23 sty 14:32