23 sty 14:12
Jack:
cos2x=1−sin2x
potem podstawienie t=sinx t ∊<−1,1>
i tyle.
23 sty 14:14
jakubekmarcin: −2in
2x−3xin3+2=0
sinx=t
−2t
2−3t+2=0
Δ=25 ⇒
√Δ=5
t
1=2
t
2=−2
ale przecież o ile mi wiadomo, to t∊<−1,1>
23 sty 14:36
alfa: | | 1 | |
t1= |
| i dalej wiadomo  |
| | 2 | |
23 sty 14:47
jakubekmarcin: jak to 12?
23 sty 14:50
alfa: policz jeszcze raz t1
23 sty 14:54
virgo: no 1/2 policz jeszcze raz; pomyliłeś się w obliczaniu t1
23 sty 14:55
alfa: | | −b−√Δ | | 3−5 | | −2 | | 1 | |
t1= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −4 | | −4 | | 2 | |
23 sty 14:57
alfa: | | 1 | |
t2 odpada, a t1= |
| =sin x i odczytujesz z wykresu funkcji sinus |
| | 2 | |
23 sty 14:59
jakubekmarcin: ok ok, widzę

i co teraz?
23 sty 15:00
jakubekmarcin: dobra, rozumiem, dzięki
23 sty 15:00
jakubekmarcin: czyli π/6 ?
23 sty 15:02