Krotność pierwiastka wielomianu
calka: Liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = (x3+x2−x−1)2000. Określ krotność tego
pierwiastka.
23 sty 13:44
zak: 2000
23 sty 13:46
Jack:
a moze 4000?
23 sty 14:03
zak: tak 4000
23 sty 14:04
Jack:
23 sty 14:05
calka: w odpowiedziach jest 2000
23 sty 14:39
ICSP: Najpierw rozkładamy wielomian: ((x−1)(x+1)2)2000
ax * bx = (a*b)x
((x−1)(x+1)2)2000 = (x−1)2000 * (x+1)4000. Z tego odczytujesz że krotność pierwiastka x = 1
jest równa 2000
23 sty 14:42
ICSP: zapomniałem o nawiasach te 0 powinny być jako potegi. Chyba się domyślisz o co mi chodzi?
23 sty 14:42
Jack:
ooo co za fatalna pomyłka! Tak to jest jak się robi w pamięci... przez pomyłkę liczyłem
krotność pierwiastka x=−1...
23 sty 14:43
zak: moze nie mam karki w pamieci licze
23 sty 14:44