maclaurin
nikt mnie nie lubi: BASIA, BŁAGAM POMÓŻ :
stosująć wzór maclaurina do funkcji :
f(x)=√1+x obliczyć √1.01 z dokladnością 10−4
Nie potrafię pojąć o co chodzi w tego typu zadaniach.
jak obliczyć wartość wyrażenia z pewną dokładnością tu 10−4 ?
Proszę , mogłabys mi to wytłumaczyć na jakims przykładzie, niekoniecznie tym .
23 sty 13:30
nikt mnie nie lubi: no dobra, jeli ktoś potrafi, także może pomóc
23 sty 15:56
brg : b
23 sty 19:58
Basia:
no to rozwiń najpierw tę funkcję w szereg Maclaurina
potem zauważ, że √1.01 = √1+0,01 czyli x=0,01
podstaw do rozwinięcia x=0,01
podstawiasz do kolejnych wyrazów rozwinięcia, tak długo, jak długo uzyskiwane wartości są
większe od 10−4 = 0,0001
23 sty 20:02
brg : czyli mam wpaść na na wzór ogólny i porównać go z 10−4 , wtedy bedzie wiadomo kiedy do
ktrego elementu mam rozpisać ciąg ?
23 sty 20:14