Proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobiłem to zadanie, ewentualnie proszę mnie poprawić
.
Dwaj koledzy postanowili się spotkać na drodze łączącej ich domy odległe o 36 km.
Pierwszy z nich poruszał się ze średnią prędkością 5 m/s a drugi 7 m/s.
Oblicz w jakiej odległości od miejsca zamieszkania pierwszego kolegi się spotkają jeśli
wyruszyli ze swoich domostw jednocześnie.
zrobiłem rysunek jak powyżej
Dane: Szukane :
s czy też L=36 km=36* 1000m=36000m (miejsce spotkania kolegów) s0=?
v1= 5m/s
v2=7m/s
I tu myślę że mogę to zrobić tak że:
1.wyliczę Vwzględną obu "kolegów" równą sumie v1 i v2 na odcinku drogi od domu
pierwszego do drugiego czyli:
v=v1+v2
v=5m/s +7 m/s=12m/s
oblicze czas:
s=v*t szukam t=?
| s | 36000 | |||
t= | = | =3000s | ||
| vwzględna | 12m/s |
| v * L | ||
s= | =15km | |
| v1+v2 |
?