matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że liczby są dwukrotnymi pierwiastkami wielomianu
calka:
Wykaż, że liczby 2 oraz −5 są dwukrotnymi pierwiastkami wielomianu W(x) = x
4
+6x
3
−11x
2
−60x+100
23 sty 13:18
zak:
w(x)=(x−2)
2
((x+5)
2
=w(x)
23 sty 13:20