kula i stożek
dero2005: kula i stożek
Na kuli o promieniu R opisano stożek ścięty. Średnica górnej podstawy stożka jest równa
32R. Znaleźć pole powierzchni całkowitej stożka ściętego.
23 sty 12:59
Eta:

Na rys. przekrój osiowy ( kuli wpisanej w stożek ścięty)
z warunku wpisania koła w trapez równoramienny:
2r
1+2r
2= 2l => r
1+r
2= l
oraz 2α+2β= 180
o => α+β = 90
o = |<BOC|
zatem |OE|
2 = |BE|*|EC| −−−( długość wysokości poprowadzonej z kąta prostego)
średnia geometryczna odcinków r
1i r
2
R
2=
34R* r
2
| 4 | | 3 | |
r2= |
| R i r1= |
| R −− dane z tresci zad.
|
| 3 | | 2 | |
l= r
1+r
2= ............
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sto%C5%BCek_%C5%9Bci%C4%99ty
P
b( st. ściętego)= πl(r
1+r
2)
P
c= πl( r
1+r
2) +π(r
12+r
22) =.......
dokończ rachunki
23 sty 15:44
Eta:
poprwiam chochlika ( wrrrrr)
23 sty 15:48
dero2005: dzięki:
23 sty 16:40
hhhhhhhhhhhhh: HEJOŁ 22222222
29 gru 15:14