ciąg
aniaa: dany jes ciąg an=3n+4
a)wypisz 7 pierwszych wyrazów
b)sprawdź czy jest to ciąg arytmetyczny
c)oblicz sume 9 wyrazów
23 sty 11:57
Kluchaa:
a) 7 pierwszych wyrazów ciągu:
a1=7
a2=10
a3=13
a4=16
a5=19
a6=22
a7=25
b) sprawdzenie, czy ciąg jest arytmetyczny :
an+1 − an = 3n+4+1−(3n+4) = 3n+4+1−3n−4= 1
Różnica między kolejnymi wyrazami ciągu jest stała,więc ciąg jest arytmetyczny
c) suma 9 pierwszych wyrazów ciągu :
S9 = a1 + a2 + a3 + a4 + a5 + a6 + a7 + a8 + a9 = 7+10+13+16+19+22+25+28+31 = 171
23 sty 14:41
ICSP: Z b się nie zgodzę
an = 3n + 4
an+1 = 3(n+1) + 4 = 3n + 7
an+1 − an = 3n + 7 − 3n − 4 = 3 − Liczba 3 jest różnicą tego ciągu arytmetycznego.
23 sty 14:45
ICSP: c) a
9 = a
1 + r(n−1) = 31
| | a1 + a9 | | 7 + 31 | |
s0 = |
| * n = |
| * 9 = 19 * 9 = 171 |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 14:48
Kluchaa: Zgadzam się... Pomyłka
23 sty 15:58