dany jest ciąg
aniaa: Dany jest ciąg an=3n+4
a) wypisz 7 pierwszycxh wyrazów
b)sprawdź czy jest to ciąg arytemtyczny
c)oblicz sumę 9 wyrazów
Proszę o pomoccc...
23 sty 11:55
Kluchaa: a) 7 pierwszych wyrazów ciągu:
a1=7
a2=10
a3=13
a4=16
a5=19
a6=22
a7=25
b) sprawdzenie, czy ciąg jest arytmetyczny :
an+a − an = 3n+4+1−(3n+4) = 3n+4+1−3n−4= 1
Różnica między kolejnymi wyrazami ciągu jest stała,więc ciąg jest arytmetyczny
c) suma 9 pierwszych wyrazów ciągu :
S9 = a1 + a2 + a3 + a4 + a5 + a6 + a7 + a8 + a9 = 7+10+13+16+19+22+25+28+31 = 171
23 sty 14:46
Kluchaa: Poprawka do podpunktu b.
b) sprawdzenie, czy ciąg jest arytmetyczny :
an+1 − an = 3n+4+1−(3n+4) = 3n+4+1−3n−4= 1
Różnica między kolejnymi wyrazami ciągu jest stała,więc ciąg jest arytmetyczny
23 sty 14:46
Kluchaa: Dodatkowa informacja do podpunktu c.
c) sumę można też (właściwie to powinno się) obliczyć ze wzoru ogólnego na sumę n wyrazów ciągu
arytmetycznego,czyli :
Sn= [(a1 + an)/2] * n
Wzór ten można wykorzystać tylko, gdy mamy pewność, że ciąg jest arytmetyczny.
W tym przypadku :
S9 = [(7+31)/2] * 9 = 171
23 sty 14:53
ICSP: Klucha źle b zrobiłaś.
23 sty 14:54
23 sty 14:55
hela: srednia arytmetyczna też działa. różnica między kolejnymi wyrazami ciągu też jest stałą,
niezmiennie taka sama.
23 sty 14:59
Kluchaa: Wiem,wiem

Przyznaję się...
23 sty 16:00