zadanie z geometrii
paweł: W trójkącie ABC wycokość CD i środkowa CE dzielą kąt ACB na trzy kąty o jednakowej
mierze. Wyznacz mierę kąta ACB.
30 sty 15:32
www:
Kąt ACB = 135o
30 sty 17:11
bbb: niestety nie
30 sty 18:26
Emi: Oczywiście że NIE
To trójkąt prostokatny kąt ACB= 90o
30 sty 18:51
paweł: a jak to wyliczyć
30 sty 20:37
Bogdan:
|<ACD| = |<DCE| = |<ECB| = α € (0o, 60o)
|AD| = |DE| = c, |EB| = 2c, |DB| = 3c
|CD| = h
W ΔADC: c/h = tgα stąd c = h*tgα
w ΔCDB: 3c/h = tg2α stąd 3c = h*tg2α
2tgα 2
3 * h*tgα = h * --------------- stąd 3 = -------------
1 - tg2α 1 - tg2α
1 - tg2α = 2/3
tg2α = 1/3
tgα = √3/3 (tgα = -√3/3 nie spełnia warunków zadania)
α = 30o
|<ACB| = 3α = 90o
30 sty 21:35
zenit:
Witam!
można różnie! Dużo pisania!
Podam Ci jak ja to liczyłam1
Wskazówki, a dalej z pewnością sobie poradzisz!
Narysuj ten trójkat! ( to warunek!
zauważysz ,że ΔAEC jest równoramienny bo kąt
przy wierzchołku tego trójkata = 2α
i ΔADC i ΔDEC to trójkaty prostokątne przystające!
bo maja wspólną wysokość CD i dwa kąty równe ( 90o i α)
więc i odcinki AD i DE są równe i AC=EC też
czyli AE = 2DE więc AB= 4 DE
kąt przy A równy jest 90o - α
to kąt przy E w tym trójkacie taki sam.
podobnie kąt przywierzchołku B w ΔDBC = 90o - 2α
bo ten trójkat też prostokatny ( o katach 2α i 90o - 2α)
teraz ze wzoru sinusów
CE AE
------------- = ---------- czyli CE/cosα = AE/sin2α
sin(90o-α) sin2 α
CE EB
podobnie ----------------- = --------- czyli CE/cos2α= EB/sinα
sin(90o - 2α) sinα
ponieważ AE= EB to po przekształceniu otrzymamy
cosα*sinα= sin2α*cos2α sin2α=2sinα*cosα
wiec
cos2α=1/2 to 2α= 60o to α=30o
to 3α= 90o
Sposobów rozwiązania jest wiele!
można z podobieństwa trójkątów.
można wykazać czy zachodzi tw> Pitagorasa!
czy też ,że EC jest promieniem okręgu opisanym na tym trójkacie!
Ja to przedstawiłam tak!
Z pewnością będę skrytykowana! bo może ktoś poda Ci prosty sposób!
Wniosek! będziesz mieć kilka róznych rozwiazań!
Tyle się opisałam,że ........ szkoda by Ci tego nie wysłać!
a może sam już jakoś prościej do tego dojdziesz!
30 sty 21:36
zenit: Bogdan czekam na komentarz

Dzisiaj jest niskie ciśnienie! ..... i luki mam w szarych komórkach!
Pozdrawiam!
30 sty 22:01
Bogdan:
Witam Eto.
Zgadzam się z Tobą, że można to zadanie rozwiązać na wiele sposobów. Można w związku
z tym wyrazić zdziwienie, że zadający je tutaj nie wpadł na żaden z nich i ograniczył się
do stwierdzenia - "a jak to wyliczyć?", trochę to smutne.
30 sty 22:19
30 sty 22:23
Eta:
Witam! jak po "eskapadzie" ? ... udana?
Ja dzisiaj jakoś bardzo opadłam z sił! ( ciśnienie fatalne!
( jestem niskociśnieniowcem)
Zadanka dzisiejsze doprowadzaja mnie do śmiechu( ale to mało powiedziane)
A co do .... "a jak to wyliczyć?" ... nie dziwi mnie( i chyba nie tylko mnie!)
najprościej jak ktoś z nas poda gotowe rozwiazanie!
..... cóż?..... młodość, młodość .... taka już jest !
Najważniejsze ,że chcemy pomagać i to bezinteresownie!
30 sty 22:30
Eta : w "zenicie"

pomyśl
Paweł nad innymi sposobami rozwiazania tego zadania ok?
podaj je tutaj Nam , będzie nam miło
30 sty 22:34
Jakub: Jako niskociśnieniowiec także łącze się w bólu. Dzisiaj śpię na stojąco, zresztą na
siedząco też.
30 sty 22:34
Bogdan:
Eskapada miała tę zaletę, że przez kilka dni nie miałem kontaktu z komputerem.
Polecam taką kurację. Mnie na szczęście ciśnienie nie dokucza.
30 sty 22:46
Eta : Witam!...Jakubie!..
a ..... już myślałam,że tylko ja cierpię na taką "przypadłość"
Fatalny dzień!.... i o dziwo ,że spałam do południa i nic!
Proszę więc, wybaczyć dzisiejsze spowolnienie w rozwiązywaniu zadanek!
Mam nadzieję,że innym razem nadrobię te zaległości!

Pozdrawiam!
30 sty 22:46
Eta : Jesteś w takim razie wielkim "farciarzem"

To straszne mieć cisnienie ( 90/ 58) ( trzy kawy .. i nic!
Ja przy komputerze zimą!... bo latem w ogrodzie!
Pielegnuję kwiaty od wiosny do jesieni ... i zachwycam się urokami natury!
30 sty 22:51