pola i obwody figur płaskich
Ania: Witam.

Proszę o pomoc w zadaniach
1. Oblicz długość boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 60, jeśli różnica długości
przyprostokątnych wynosi 14.
2.Obwód prostokąta wynosi 140, a stosunek jego boków wynosi 2:5. Oblicz długość przekątnej tego
prostokąta.
3. Oblicz pole trapezu równoramiennego, którego krótsza podstawa ma 7 cm, ramię 5 cm a kąt
rozwarty wynosi 135 stopni.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Monika:

3.α=7cm
b=5cm
α=135stopni.
135−90=45 stopni
sin45=
h5
√22=
h5
2h=
5√2
h=2,5
√2 = a
podstawa dolna= 2*2,5
√2+7=7+5
√2
Pole=
12*(7+7+5
√2)*2,5
√2= 15,5