całka przez części
krzysieek121: jak rozwiązać tą całkę? ∫(x3)* ex2 dx =
23 sty 10:07
Jack:
spróbuj kilka razy przez cześci... dużego manewru nie masz. Dasz radę...
23 sty 10:43
krzysieek121: nie dam

probowalem chyba z 10 razy ale to jest glupie jedyna rzecz jaka mi nie wychodzi to
całkowanie przez czesc i nigdu nie wiem co jak gdzie i kiedy
23 sty 11:17
Jack:
ok, juz pokazuję.
23 sty 11:26
Jack:
∫x3ex2 dx = ∫x2 * x ex2 dx =
podstawienie:
| t=x2 dt=2xdx 12dt=x dx |
∫t et dt=(*)
przez części:
f(t)=t f '(t)=1
g'(t)=et g(t)=et
(*) = 12tet−12∫etdt = 12t*et−12et = 12ex2(x2−1)
23 sty 11:29
krzysieek121: dzieki wielkie

! masz moze jakąś dobrą radę jak wpaśc na to podst przez części

bo probuje
przygotowac sie do egzaminu a to jest chyba jedyna rzecz ktorej nie umiem a przydaloby sie
23 sty 12:04
Jack:
zwykle cały wykładnik jakiejś potęgi bierze się i zastępuje przez t. W ogolnym przypadku
przypuszczam, że trzeba próbować całkować przez części, dopiero gdy nie widać obiecującej
perspektywy brać się za podstawianie (są rzecz jasna wyjątki, gdy od razu widać że łatwiej cos
zrobić przez podstawienie).
23 sty 12:15
krzysieek121: a w przypadku gdy ∫ln2x dx to nie chyba moge sobie podstawic
23 sty 13:05
krzysieek121: dobra juz mam
23 sty 13:25
Krzysztof: ∫xe−x2dx
24 cze 22:02
Jack:
Podstawienie:
t=−x2
dt=−2x dx
24 cze 22:24