matma :(
Asia :
podaj współrzędne dowolnych 2 punktów lężących na danej prostej.
a)x−y=0
b)x=5
c)y=7
d)3y−6=0
e)2x−y+1=0
f)1/2x−3y=0
tutaj prosiłabym tylko o nakierowanie, co jak robić..
z góry jestem wdzięczna!
23 sty 09:15
Niunia85: robisz tabelke
dla a)
x−y=0
y=x
x −3 −2 −1 0 1 2 3
y −3 −2 −1 0 1 2 3
b)
x=5
x 5 5 5 5 5 5 5
y −3 −2 −1 0 1 2 3
poradzisz sobie z resztą?
23 sty 10:33
Asia : czyli zawszę muszę brać przedział od −3 do 3?
23 sty 10:34
Niunia85: nie, przedział możesz brać jaki chcesz
chciałam tylko pokazać że funkcje rysuje się dla "−" i "+"
23 sty 10:36
Asia : ok, dzięki

mogłabyś zajrzeć też do mojego 2 zadania, bo jestem zielona
23 sty 10:40
Asia : czyli dla podpunktu c będzie tak?
−3 − 2 −1 0 1 2 3
7 7 7 7 7 7 7 ?
23 sty 10:53
ICSP: Tak.
23 sty 10:54
Niunia85: tak
23 sty 10:56
Asia : d ) y= 2
−3 − 2 − 1 0 1 2 3
2 2 2 2 2 2 2
dobrze?
e) 2x+ 1 =y
−3 − 2 − 1 0 1 2 3
−5 − 3 −1 1 3 5 7
?
23 sty 11:00
Niunia85: zgadza się
23 sty 11:01
Asia :
23 sty 11:02
Asia : czyli teraz wziąć po dwa punkty A(x i y) i B ( x i y) i będzie dobrze?
23 sty 11:03
Niunia85: no tak

i rysujesz wykres
ale jeszcze napisz jak będzie ostatni przykład
23 sty 11:04
ICSP: Tak.
23 sty 11:05
Asia : 1/2x = −3y / x2
x = −6y
−3 − 2 − 1 0 1 2 3
18 12 6 0 −6 −12 −18
23 sty 11:07
Niunia85:
zawsze musisz wyliczyć y, nie x
i teraz tabelka
23 sty 11:10
23 sty 11:11
Niunia85: pomyliłam się

ICSP ma racje
23 sty 11:12
Asia : okej. dziękuję Wam !

jesteście Suuuuuper!

rozumiem ten temat już
23 sty 11:14
Niunia85:
23 sty 11:15