Matematyka ;)
Asia : Matma

Kamil dojeżdża pociągiem do szkoły odjeżdżającym o 7;00. potem po 5 min czekania , wsiada do
tramwaju jest przed szkołą o 7;50. pociąg jedzie ze średnią prędkością 50km/h . oblicz ile
czasu Kamil jedzie pociągiem , a ile tramwajem wiedząc że łącznie przebywa drogę 30km.
pomoc mile widziana.
23 sty 09:11
dero2005:
wg mnie brakuje coś w tym zadaniu
bo może jechać np 30 min i przejedzie 25 km a resztę tramwajem z prędkością 20kmh
lub może jechać 25 min i przejedzie 20,8 km a resztę tramwajem z prędkością 27,6kmh
itd i zawsze będzie całkowita droga 30 km i czas 50 min z 5 minutami czekania
23 sty 10:35
Asia : a sposób w jaki to liczyłeś? tak mniej więcej? bo mnie na lekcjach nie było i nie rozumiem
zbytnio
23 sty 10:38
Niunia85: tam powinna być też podana druga prędkość, bo nie wiadomo jak szybko jedzie tramwaj
23 sty 10:46
dero2005: czas razy prędkość pociągu 50 km/h daje nam drogę przebytą pociągiem
pozostała droga przejechana tramwajem równa się 30 minus droga przebyta pociągiem
jeżeli od czasu 50 min odejmiesz czas 5 min czekania to zostanie 45 min czyli 3/4 godz
Teraz jeżeli zalożyć, że jechał pociągiem 30 min czyli 0,5 godz to na tramwaj pozostało 15 min
czyli 1/4 godz. W czasie 1/4 godziny przejechał tramwajem 5 km, czyli musiał jechać z
prędkością 20 km/h
Ale inne założenia też są słuszne, czyli zadanie o takiej treści ma wiele rozwiązań
23 sty 10:57
Asia : 20 km/h prędkość tramwaju, pogubiłam się w tym zapisie
23 sty 11:01
dero2005:
tp −czas jazdy pociągiem
50*tp+(3/4 − tp)*20 = 30
50tp + 15 − 20tp = 30
30tp = 15
tp = 12 = 30min
23 sty 11:06
Asia : dziękuję bardzo

jesteś wielki/a !
23 sty 11:20