Ciąg ograniczony
anonim: Witam.
W jaki sposób udowadnia się czy ciąg jest ograniczony?
Chodzi mi o sposób sprawdzania tego a nie o gotowe rozwiązanie. Musze po prostu się nauczyć
| | n+2 | | n2 | |
liczyć przykłady typu an= |
| (odp. to |an|≤3) albo an= |
| (odp. to |
| | n | | 1−n2 | |
Z góry dzięki za pomoc
23 sty 05:07
Jack:
najlepiej byłoby sie domyślić co ogranicza ciąg, a potem sobie udowodnić, że tak jest w
istocie

Na początek można sobie wypisać parę elementów, potem zaobserwować ograniczenie i na
koniec udowodnić.
23 sty 11:18
anonim: Czyli trzeba sprawdzić wartość dla a=1, czy ciąg jest malejący czy rosnący i granicę w +∞? Bo
tak myślałem na początku ale coś mi się w tym nie zgadza...
23 sty 14:09
Jack:
to co podałaś to warunek wystarczający na zbieżność. Dla ograniczoności wystarczy kilka wyrazów
wypisać i zobaczyć, jaka jest tendencja ciągu... zwykle w zależności od przykładu się to
stwierdza i tyle wystarczy.
23 sty 14:13
anonim: Nie do końca rozumiem
| | n+2 | |
Jak jest ten 1 przykład: an= |
| to licze |
| | n | |
| | −2 | |
an+1−an=...obliczenia...= |
| <0 więc ciąg jest malejący |
| | n2+n | |
czyli jest ograniczony z góry przez 3
Z tego co zrozumiałem to ciąg jest ograniczony jak jest ograniczony z góry i z dołu.
Wyszło mi że z góry jest ograniczony przez 3 ale jak potem obliczyć że jest ograniczony z dołu?
23 sty 15:40