Rozwiąż algebraicznie i geometrycznie
taq: Witam. Prosiłbym o pomoc

y=x
2-5x+10
y=x+1
Rozwiązac algebraicznie i geometrycznie ten uklad rownan.
30 sty 15:20
ola: na początek x2-5x+10=x+1
rozwiąż równanie
30 sty 15:33
taq: x2-6x+9=0
30 sty 15:36
ola: Δ, x0
30 sty 15:37
taq: Δ=0
30 sty 15:37
taq: -5/2a wzor?
30 sty 15:38
taq: -b/2a znaczy
30 sty 15:38
ola: tak
ale x0=6/2
30 sty 15:39
taq: ok mam
30 sty 15:39
ola: podstaw ,wylicz y i już masz rozwiązane algebraicznie
30 sty 15:40
taq: super wyszlo mi x=3 y=4 po podstawieniu tez sie zgadza . a sposob na geometryczne
rozwiazanie?
30 sty 15:42
ola: teraz graficznie
oblicz współrzędne wierzchołka i narysuj parabolę y=x2-5x+10
na tym samym wykresie narysuj prostą y=x+1
rozwiązaniem jest punkt przecięcia
30 sty 15:42
ola: y=x2-5x+10
miejsca zerowe też wylicz,wtedy wykres będzie dokładniejszy
30 sty 15:44
ola: no chyba ,że nie ma miejsc zerowych
30 sty 15:44
taq: własnie Δ mi jakas nie taka wychodzi w tym rownaniu
30 sty 15:46
ola: tak
miejsc zerowych nie ma, ale wierzchołek jest. wylicz
30 sty 15:48
ola: y=x
2-5x+
10
ta 10 to punkt na osi OY
może się przydać do wykresu
30 sty 15:49
ola: żeby narysować wykres paraboli możesz zrobić tabelkę, ale do niej wstawiasz liczby
0,1,2,3,4,5
30 sty 15:51