CIĄG GEOMETRYCZNY
kris: MAM problem z zadaniem.
Oblicz sumę Sq ciągu geometrycznego an, w którym a1=5 q=−3
23 sty 01:49
kris: BARDZO PROSZĘ O POMOC
23 sty 01:54
kris: PROSZĘ O PODPOWIEDŹ
23 sty 02:00
Gustlik: | | 1−qn | |
Sn=a1 |
| , ale musisz podać, ile wyrazów musisz zsumować, czyli ile wynosi n? |
| | 1−q | |
23 sty 02:08
kris: Nie mam podanej wartości n
23 sty 03:21
kris: Ktoś pomoże z tym zadaniem?
23 sty 03:27
kachamacha: gdyby |q|<1 to moglibyśmy korzystac z szeregu
więc musi byc n
23 sty 10:58
Jack:
Warunek podany przez kachamacha tyczy się zbieżnośći szeregów nieskończonych. Tutaj raczej
chodzi o skończony... choć brakuje n.
23 sty 11:04