BARDZO PROSZĘ.
kris: BARDZO PROSZĘ O POMOC:
Oblicz sumę wyrazów od dziesiątego do dwudziestego włącznie w ciągu arytmetycznym gdy a1=3 ,
r=2
23 sty 00:48
kris: BARDZO PROSZĘ O PODPOWIEDŹ
23 sty 00:53
Noah:
a
10=a
1+9r
S=(2a
1+9r)*5
23 sty 01:07
Eta:
| | a10+a20 | |
S(10 − 20)= |
| *21
|
| | 2 | |
a
10= a
1+9r , a
20= a
1+19r
| | 2a1 + 28r | |
S(10− 20)= |
| *21=........... dokończ
|
| | 2 | |
23 sty 01:10
Eta:
Noah .......... pewnie,że jest już po północy , to nie myślisz
23 sty 01:14
kris: jak dokończyć bo nie za bardzo wiem jak
23 sty 01:16
Eta:
omg

podstaw za a
1= 3 i r= 2 i licz ...... dodawać , mnożyc i dzielić
to już powinieneś umieć
23 sty 01:18
Noah: sorka.. racja
23 sty 01:22
kris: ok dzięki
23 sty 01:23
Gustlik: Eta, chyba wkradł Ci się chochlik, wg mnie powinno być tak:
| | a10+a20 | |
S(10−20)= |
| *11, bo dodajesz 11 wyrazów ciągu, a10 to jak a1, |
| | 2 | |
a a
20 to jak a
11.
23 sty 02:18