granica
Alfo: Wyznacz granicę:
| | (2n2+3)√n2−2n | |
limn→∞ = |
| |
| | n−3n3 | |
22 sty 23:28
22 sty 23:32
Alfo: To może inaczej. Jak w ogóle ruszyć taki przykład? Po podstawieniu nieskończoności za n
| | ∞ | |
wychodzi |
| , wiec nie wiem co z tym teraz zrobić. Szczególnie ten pierwiastek mi |
| | ∞−∞ | |
przeszkadza...
22 sty 23:42
Alo:
skróć ułamek przez n3
22 sty 23:49
Alfo: | | 2 | |
Dzięki wielkie, faktycznie wychodzi − |
| |
| | 3 | |
22 sty 23:56
Alo:
22 sty 23:57
Alfo: To jeszcze coś takiego:
| | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| | 2n−√4n2−n | | n(2−√4−1n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| * |
| co daje: 0* |
| . Co robić jeśli mam dzielenie przez |
| | n | | 2−√4−1n | | 0 | |
0?
23 sty 00:15
Alfo: Ktoś pomoże?;>
23 sty 14:01
Jack:
a moze na początku zastosuj wzór a
2−b
2=(a−b)(a+b) do mianownika ułamka
23 sty 14:02