wyznacz "x"
nosu: mam takie zadanie i nie wiem jak sie za nie zabrac:
e2x=ex
jesli ma ktos pomysl...
22 sty 23:07
Jack:
podziel obie strony przez e
x (o ile ma to tak wyglądać: e
2x=e
x)
22 sty 23:43
nosu: nie zrobilem bledu w opisie

jak by bylo takie proste to bym sie na forum nie pytal
22 sty 23:49
Eta:
e2x−ex=0
ex( ex −1)=0
ex=0 −− sprzeczność lub ex= 1 => ex= e0 => x=0
22 sty 23:53
ICSP: Skoro podstawy były takie same nie można było porównać wykładników?
22 sty 23:56
Jack:
ok

po prostu wiele osób nie daje nawiasu wąsatego i zjeżdża im druga cyfra.

Masz wyznaczyć "x" (w sensie przedstawić "x=...."), a nie obliczyć go, tak?
22 sty 23:57
Eta:
"Oczywista oczywistość",że można
22 sty 23:58
Jack:
oczywiście że można by było.

Jednak nie taka była intencja
nosu
22 sty 23:58
nosu: przedstawic

"x="
23 sty 00:00
Jack:
rozpisywanie w szeregi wchodzi w grę?
23 sty 00:11
virgo: bardzo jestem ciekaw jak to można rozwikłać
23 sty 00:14
nosu: nie bardzo, jestem w technikum
23 sty 00:21
Jack:
ok... to myślę dalej.
23 sty 00:23