Jakie będą wartości najmniejsze i największe tych funkcji w podanych przedziałac
Ave Ja: Jakie będą wartości najmniejsze i największe tych funkcji w podanych przedziałach
y=2x2−4x+1 <−2,2>
y=−x2+4x+1 <−1,1>
22 sty 22:49
alfa: obliczamy najpierw podstawiając kolejno obie liczby z końca przedziału pod wzór funkcji:
f(−2)=...=17
f(2)=...=1
i sprawdzamy jeszcze współrzędne wierzchołka funkcji
x
w=...=1 należy do przedziału <−2,2> więc obliczamy y
x=...= −1
Wniosek: największa wart. to 17, a najmniejsza to −1
drugą funkcję liczysz podobnie
23 sty 15:15