f(x) = max f(x) = min
szelbiry: f(x) = max
f(x) = min
o co chodzi w tych funkcjach? bo ja na podstawie podręcznika i wikipedii nie potrafię tego
zrozumieć
22 sty 22:47
Jack:
sam nie wiem o co chodzi w tych zapisach. Zapisz to poprawnie albo zapisz pytanie w naturalnym
języku.
22 sty 22:55
22 sty 23:12
Jack:
ok, no wiec min{x,y} oznacz liczbę mniejszą z "x" i "y". Np. min{1,2,3,4,5}=1 bo 1 jest
najmniejsza spośród liczb na klamerce,czyli spośród 1,2,3,4,5.
Podobnie max{1,2,3,4,5}=5 bo 5 jest największa.
22 sty 23:15
szelbiry: okej, dzięki przeanalizuję przykłady pod tym względem
22 sty 23:40
szelbiry: na co zwracać trzeba uwagę, żeby taką funkcję przedstawić na osi? nie potrafię zrozumieć
wykresu funkcji z podręcznika
23 sty 01:00
Jack:
a jaką masz dokładnie funkcję?
23 sty 01:17
szelbiry: f(x) = max(2,x), Df = R
23 sty 01:24
Vytautas:

Dziedzina jest rzeczywista, więc nie ma problemu, ale pamietaj o zakreślaniu funkcji poza
strzałki funkcji, żeby zaznaczyć, że funkcja jest nieograniczona...
13 wrz 18:48