:)
M4ciek: Suma dlugosci wszystkich krawedzi prostopadloscianu o podstawie kwadratowej jest rowna
64.Wykaz,ze sposrod prostopadloscianow o podanej wlasnosci najwieksze pole powierzchni
calkowitej ma szescian.
No to z zadania wycisnalem tyle :
Prostopadloscian:
8a + 4b = 64
2a + b = 16
b = h = 16 − 2a
Szescian :
12a = 64
Czyli mam policzone boki w prostopadloscianie i szescianie.
Oczywiscie jak policze pola calkowite obu bryl to beda jednakowe.
Moje pytanie : Co tu teraz zrobic

Pozdrawiam
22 sty 22:36
M4ciek: Podbijam
22 sty 23:00
Eta:
P
c= 2a
2 +4ab , b= 16−2a , dla a€ (0,8)
P
c( a)=2a
2 +4a(16−2a) = −6a
2+64a −−− to f, kwadratowa, parabola ramionami do dołu
zatem osiaga maksimum dla:
| | 16 | |
zatem takim prostopadłościanem jest sześcian o krawędzi a=b= |
|
|
| | 3 | |
i to wszystko
22 sty 23:13
M4ciek: A mozna to przedstawic bez funkcji kwadratowej
| | 16 | | 16 | |
Np. a = |
| podstawic do b = 16 − 2a, wyliczyc b = |
| i napisac ,ze |
| | 3 | | 3 | |
a = b zatem prostopadloscianem jest szescian
22 sty 23:23
Eta:
nie

Skąd wiesz,że takie pole jest maksymalne

Musisz okreslić maksimum funkcji pola!
1/z funkcji kwadratowej
lub
2/ z pochodnej P
c'(a) ( ale pochodnych nie macie już w programie nauczania )
22 sty 23:38
M4ciek: A w jakim celu jest przy b oznaczenie max

a
max to rozumiem bo to wynika z f.kwadratowej itd. , ale z tym b
max nie do konca mi
pasuje
22 sty 23:48
M4ciek: Hmm
Eta
23 sty 00:01
Eta:
b= 16 −2a
b
max= 16 −2a
max
23 sty 00:02
M4ciek: Hmm bo tu chodzi oto ,ze zarowno a jak i b sa potrzebne do obliczenia pola wiec obie musza byc
max
23 sty 00:03
Eta:
i wreszcie "max" pomyślunku
23 sty 00:05
M4ciek: 
A mam jeszcze pytanie do czegos takiego , tylko o jakas podpowiedz bym poprosil a jak nic nie
wymysle to wtedy sie zglosze

W trojkacie prostokatnym jedna przyprostokatna jest 3 razy dluzsza od drugiej.Wykaz ,ze
wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata prostego dzieli przeciwprostokatna na odcinki, z
ktorych jeden jest 9 razy dluzszy od drugiego.
23 sty 00:10
M4ciek: A i jeszcze mam takie pytanie czy: wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata prostego na
przeciwprostokatna pada pod katem prostym

Mysle ,ze na 99% nie
23 sty 00:17
M4ciek: Lece juz

Poprosze o podpowiedz jak wpadniesz. Dobranoc
23 sty 00:21
Eta:
He he ....

Widziałeś wysokość poprowadzoną do podstawy pod innym kątem niż prosty

( nie byłaby wysokością)
23 sty 00:26
Eta:

wykorzystaj podobieństwo trójkątów
ΔDBC ~ ΔADC
i wykaż tezę
23 sty 00:57
M4ciek:
ΔDBC ~ ΔADC na podstawie cechy (kkk) bo :
I∠ADCI = I∠CDBI = 90
o
I∠BCDI = 90
o − β
Suma miar w Δ = 180
o ⇒ 90
o − β + α + 90
o = 180
o ⇒ α = β
α = β ⇔ I∠ ACDI = I∠DBCI = I∠DACI = I∠DCBI
Czy to tak ma byc czy wyszly glupoty
23 sty 17:17
Eta:
Masz wykazać,że y=
9x

Użyj odpowiednich proporcji dla trójkątów podobnych i wykaż tę równość
23 sty 17:24
M4ciek:
a + 3a = x + y
Takie cos
23 sty 17:41
Eta:
np: tak:
3ah= ay => h=
13y
h
2= x*y
y= 9x
c.n. u.

lub tak:
ΔDBC ~ ΔADC w skali k= 3
| | P(ΔDBC) | |
to |
| = k2= 9
|
| | P(ΔADC) | |
to:
y= 9x
23 sty 17:53
M4ciek: Sprobuje swoim sposobem to jeszcze rozpisac
23 sty 17:56
M4ciek: A to mozna wykorzystac dowolne boki , byle by byly proporcjonalne
23 sty 17:59
M4ciek: I czy musze udowodnic ,ze te Δ sa podobne czy wystarczy ,ze napisze hmm
23 sty 18:01
Eta:
zaznacz kąty tak jak na rys. i z cechy (k,k,k) są podobne
23 sty 18:02
M4ciek: Aha rozumiem

, a z tymi bokami moge sobie pokombinowac ktore z ktorymi byle by byly
proporcjonalne
23 sty 18:04
Eta:
tak
23 sty 18:05
M4ciek: To zostawie to do jutra i zrobie od nowa po swojemu , przynajmniej sie naucze^^ bo czesto cos
takiego widze ostatnimi czasy z tymi proporcjonalnymi bokami

Dziekuje
Eta
23 sty 18:08