styczna do wykresu funkcji
Alfo: Wyznaczyć styczną do wykresu funkcji y=sin(2x−3)+2 w punkcie o odciętej x0=2
22 sty 22:16
Alfo: wyszło mi coś takiego: y=2cos1*(x−2)+sin1+2, mógłby ktoś sprawdzić czy wyszło mi poprawnie?
22 sty 22:18
Alfo: Ponawiam prośbę, zależy mi na tym by wiedzieć czy robię to dobrze.
22 sty 22:49
Jack:
pochodną policz jeszcze raz..
22 sty 22:56
Alfo: pochodna mi wyszła: cos(2x−3)*2
ze wzoru na styczną: y−f(x0)=f '(x0)(x−x0) wychodzi mi:
y=2cos1*(x−2)+sin1+2
22 sty 23:01
Jack:
ok, myślałem, że to pochodna niby

No wiec, znak sin 1 i 2 mi się nie zgadzają (sin (−1)= −
sin1). Może się mylę, ale sprawdź to.
22 sty 23:05
Alfo: Hmm sprawdziłem wszystko jeszcze raz i wydaje mi się, że znaki są ok, ale dzięki
22 sty 23:11
Jack:
ok, jak uważasz
22 sty 23:13