?
Kone:

Punkty A=(3.1), B=(7.3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
Czy mogę wyznaczyć go z różnicy (x,y) czyli C=(11.1) ?
22 sty 21:01
Kone: Proszę o podpowiedz..
22 sty 21:12
Eta:
Są dwa takie punkty: C1( 5,7) , C2( 9, −1)
22 sty 21:15
Kone: A dlaczego 2 ? I jak to wyliczyć ?
22 sty 21:17
Eta:
22 sty 21:28
Eta:
Najprościej z użyciem wektorów:
→ →
AB jest prostopadły do BC
→ →
i |AB|= |BC|
→ → →
AB =[4, 2] to BC= [ −2, 4] lub BC= [ 2, −4]
bo z warunku prostopadłości mamy: 4*(−2) + 2*(−4)=0 i 4*2 +2*(−4)=0
→
zatem BC= [x
B−x
c, y
B−y
C]= [7−x
C, 3−y
C]
to: 7−x
C= −2 i 3−y
C= 4 lub 7−x
C= 2 i 3−y
C= −4
x
C= 9 i y
C= −1 lub x
C= 5 i y
C= 7
C1( 9, −1) lub
C2( 5, 7)
Co też widać na załączonym "obrazku"
22 sty 21:40
Eta:
Jeszcze poprawię chochlika :
bo z warunku prostopadłości mamy: 4*(−2) +2*4=0
22 sty 21:42
22 sty 21:55
Kone: A czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd to się wzięło :BC= [x
B−x
c, y
B−y
C]= [7−x
C, 3−y
C] ?
Bo za bardzo nie wiem..
24 sty 14:18
24 sty 14:21
Kone: Oki, mniej więcej rozumiem. Dziękuje,że pomogłaś mi w zadaniu.
24 sty 14:27
Eta:
24 sty 14:29