Granica ciagu, potrzebna wskazowka :))
Natasza: | | (−1)n | |
obliczyc mam granice ciagu un= |
| czy moge skorzystac z takiej wlasnosci |
| | 2n−1 | |
| | un+1 | |
ze lim| |
| |=q tylko w tym wypadku q=1 to czy => limu n=0
|
| | un | |
Prosze o odpowiedz

bo nie wiem czy dobrze to rozumuje
22 sty 20:31
Natasza: natomiast kompletnie nie wiem co zrobic z takim problemem, obliczyc granice ciagu
| | 2n+(−1)n | |
un= |
|  prosze o pomoc |
| | n | |
22 sty 20:40
Jack:
spróbuj z 3 ciągów je ruszyć
22 sty 20:42
Natasza: okej.... a czy ten przyklad pierwszy jest wporzadku
22 sty 20:47
Natasza: yhm... a jak rozpisac nierownosc dla tego twierdzenia o trzech ciagach akurat dla tego
przykladu ...?
22 sty 20:49
Jack:
nie wiem, czemu wyszło Ci q=1. Proponowałbym jednak zrobić to np. tak (z tw. o 3 ciągach):
a
n≤u
n≤b
n
| | −1 | | 1 | |
teraz an= |
| , bn= |
|
|
| | 2n−1 | | 2n−1 | |
| | −1 | | (−1)n | | 1 | |
Widać, że: |
| ≤ |
| ≤ |
|
|
| | 2n−1 | | 2n−1 | | 2n−1 | |
Lecz a
n oraz b
n przy n→∞ dają 0. Więc wyraz środkowy nie ma wyjścia i też w granicy daje 0.
22 sty 20:51
Natasza: ok.... rozumiem a q wyszlo mi 1 bo,
| (−1)*(−1)n | | 2n−1 | | −2n+1 | |
| * |
| = |
| i granica z modulu tego nie jest rowna |
| 2n+1 | | (−1)n | | 2n+1 | |
1 ? ale w sumie nie istotne, twoj sposob jest wporzadku bo juz wiem jak to zapisac
22 sty 20:58
Natasza: ten kolejny przyklad tez wyszedl zapisujac to tak

wielkie dzieki
22 sty 21:03
Natasza: jesli moge to ja prosze znowu o pomoc teraz jest w innym stylu, gdy podzielilam wszystko przez
| | 1 | |
n to wyskoczyl mi symbol nieoznaczony [0/0] un= |
| co innego moge |
| | √4n2+7n−2n | |
zrobic
22 sty 21:23
Grześ: | | 1 | | a+b | | a+b | |
Pomnożyć przez sprzężenie: |
| * |
| = |
| |
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
22 sty 21:24
Natasza: dobra juz mam zrobione
22 sty 21:41