matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna ln3x
abrlakin:
ile wynosi pochodna ln3x?
1
x
czy
1
3x
? bo widzialem na jakims forum te druga opcje i zglupialem
22 sty 20:30
Jack:
1
1
(ln 3x)'=
* (3x)'=
3x
x
1
albo (ln3x)'=(ln3 + ln x)'=(ln x)'=
bo ln 3 to stała, wiec jej pochodna to 0.
x
22 sty 20:41