całka
krzysiek: | | dx | |
witam, proszę o podpowiedź ∫ |
| podstawienie czy przez części? |
| | 2cos23x | |
22 sty 20:03
Grześ: podstawienie:
t=3x
dt=3dx
22 sty 20:21
jaan: chetnie zobacze cale rozwiazanie, jezeli bedzie sie komus chcialo, bo jestem poczatkujacy w tej
dziedzinie
22 sty 20:31
krzysiek: dzięki
22 sty 20:38
krzysiek: zaraz napiszę
22 sty 20:38
krzysiek: podstawienie:
3x=t
3dx=dt
wracamy do naszej całki
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| tgt = |
| tg3x |
| | 2cos2t | | 6 | | cos2t | | 6 | | 6 | |
22 sty 20:45
Grześ: brawo.. tak właśnie to miało być
22 sty 20:47
Grześ: fachowy zapis, to taki, że te operacje podstawienia powinny być w takich dwóch pionowych
kreskach... zobacz sobie na innych stronach jak się to piszę
22 sty 20:48
jaan: to ja tez jestem z siebie dumny, bo dobrze zrobilem
22 sty 20:49
krzysiek: właśnie nie mogłem tego tutaj narysować
22 sty 20:50