Znajdź wszystkie pierwiastki zespolone równania
kamil: Znajdź wszystkie pierwiastki zespolone równania: z4 − 4√3iz2 − 16 = 0.
22 sty 19:34
M:
6 kwi 22:02
M:
31 maj 13:21
Leszek: z4 − 4√3 i z2 −16 =0
niech y = z2
y2 −4√3 y −16 = 0, Δ = 16 ; y1= 2 + 2√3 i ; y2 = − 2 + 2√3 i
czyli z1 = √2 + 2√3 i , | z1| = 4 , φ = π/3
w0 = 2(cos(π/6) + i sin(π/6)) = √3 + i
w1= 2( cos(7π/6) + i sin(7π/6)) = − √3 − i
w podobny sposób dla z2 = √ − 2 + 2√3 i
31 maj 22:30
Podstawy Geometrii:
Leszek z tym że (i orzaz z2 jest pod piuerwiastkiem )
Tez myślałem zrobić tak jak Ty na początku
1 cze 09:20
Leszek: Uważam , że w treści jest błąd ? , powinno być chyba tak jak napisałem ?
Ponieważ nie byłoby sensu ?
1 cze 09:27