matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność funkcji
kamil:
1
f(x) =
(1 + ln x).
x
22 sty 19:29
Trivial:
D
f
= (0, +
∞
)
1 − 1 − lnx
lnx
f'(x) =
= −
x
2
x
2
sgn[f'(x)] = sgn(−lnx) −lnx > 0 lnx < ln1 x < 1 Odp.: x ∊ (0, 1) − f rośnie x = 1 maksimum lokalne x ∊ (1, +
∞
) − f maleje
22 sty 19:35