:)
Izabella: pomocy

oblicz V i PC graniastoslupa czworokatnego o podstawie rombu, jezeli pole jego
przekroju przechodzacego przez dluzsze przekatne obu podstaw wynosi 36 pierwiastkow z 3
H=9cm a kat ostry romby wynosi 60stopni
30 sty 13:39
zenit:
Zawsze zacznij od rysunku! To podstawa w tego typu zad.
po narysowaniu graniastosłupa widzisz że ten przekrój to
prostokat o wymiarach H --- gran. i f --- przekatna rombu
zatem pole tego przekroju to
H*f = 36√3 gdzie H= 9 cm
czyli
9 f = 36√3 to f= 4√3
kąt rozwarty rombu wynosi 180o - 60o= 120o
na przeciw tego kata leży f
więc ( można różnie) obliczyć "a" rombu!
ja licze tak, bo mi najprościej z tw. cosinusów
cos 120o= cos( 90o + 30o) = - sin 30o = - 1/2
teraz
f2 = a2 +a2 - 2a*a*cos 120o f= 4√3
więc 16*3 = 2a2 + a2
3a2 = 48 to a2= 16 to a= 4 cm bo a>0
mając już "a" mozna obliczyć to o co pytaja w zad.
V= Pp*H Pp = a*a*sin 60o ( bo to kat między bokami)
Pc = 2*Pp + 4*a*H
policz to juz ,bo to proste!
30 sty 19:56