Wyznacz punkt symetryczny do punktu M (1,0,-1) względem płaszczyzny : x+2y+3z-5=
Paulina: Wyznacz punkt symetryczny do punktu M = (1,0,−1) względem płaszczyzny : x+2y+3z−5=0
22 sty 18:50
AS:
Prosta prostopadła do pładzczyzny i przechofząca przez punkt M
a w postaci parametrycznej
x = 1 + t , y = 2*t , z = −1 + 3*t
Wstawiam do równania płaszczyzny,by znaleźć t
1 + t + 2*(2*t) + 3*(−1 + 3*t) − 5 = 0 => t = 1/2
Punkt wspólny prostej prostopadłej z płaszczyzną daną
x = 1 + 1/2 = 3/2 , y = 2*1/2 = 1 , z = −1 + 3*1/2 = 1/2 W = (3/2,1,1/2)
Wyznaczam punkt symetrycznie położony
Podobnie następne.
Odp. S(2,2,2)
22 sty 19:42
Paulina: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć od tego momentu ze wyznaczam punkt symetrycznie położony

?
23 sty 15:43
AS: Wykorzystaj wzór na środek odcinka A(a,b) , B(c,d)
| | a + b | | c + d | |
Środek S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 15:53
Paulina: Teraz to już totalnie nie wiem skąd się wzięło to U 0{1+xs}{2}
23 sty 16:01
Paulina: | | 1+xs | |
Teraz to już totalnie nie wiem skąd się wzięło to |
| bo jak chce obliczać następne |
| | 2 | |
współrzędne to mi nie wychodzi od 2,2,2 tylko 2,1,1
23 sty 16:02
AS:
M − punkt dany w zadaniu
W − punkt wspólny prostej prostopadłej z płaszczyzną
S − szukany punkt symetrycznie położony
M(1,0,−1) W(3/2,1,1/2) S(xs,ys,zs) (szukane)
o −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−o −−−−−−−−−−−−−−−−−−−o
W jest środkiem odcinka MS
Stąd na mocy wzoru na środek odcinka mamy
23 sty 16:34
AS: Korekta do wzoru na środek
| | a + c | | b + d | |
Środek S = |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
24 sty 09:56
Kacper: Można też zamiast wykorzystywać wzór na środek odcinka skorzystać z równości wektorów MW i WM'.
\vec{MW}=\vec{WM'} − nie ma tu Tex, ale tak to powinno być zapisane.
Pozdrawiam!
4 sty 05:15