znajdz wszystkie pierwiastki zespolone równania
Paulina: z2−(2+3i)z−5+i=0
22 sty 18:47
Antoszkie: z=x+yi i
2=−1
(x+yi)
2 − (2+3i)(x+iy) − 5+i =0
x
2 +2xyi−y
2− 2x + 2yi+3xi−3y −5 + i =0
segregujesz rzeczywiste i urojone
(x
2−2x−3y−y
2−5)+ i(2xy+ 2y+3x+1)=0
x
2−2x−3y−y
2−5=0
2xy+ 2y+3x+1=0
dalej już powinnaś sobie poradzić
22 sty 18:57
Paulina: Nie bardzo dam sobie rade...
22 sty 19:03
Grześ: a nie lepiej z delty liczyć

to jest równanie kwadratowe, tylko z pierwiastkami zespolonymi.
Liczymy deltę:
Δ=(2+3i)
2+4(5−i)=4−9+12i+20−4i=15+8i=(4+i)
2
√Δ=4+i
| | 2+3i−4−i | | 2−2i | |
z1= |
| = |
| =1−i |
| | 2 | | 2 | |
| | 2+3i+4+i | | 6+4i | |
z2= |
| = |
| =3+2i |
| | 2 | | 2 | |
z=1−i lub z=3+2i
22 sty 19:07
Grześ: jeszcze można by sprawdzić dla pewności, czyli podstawić rozwiązania spowrotem do równania.
Pozdrawiam serdecznie
22 sty 19:08
Trivial: z
1 jest źle.
22 sty 19:09
Antoszkie: łatwiej. potraktuj to jako równanie kwadratowe, z tym że zamiast x masz z. oblicz deltę, i po
podstawieniu masz gotowe pierwiastki równinia
22 sty 19:10
Grześ: haha, no tak, na odwrót znaki, czyli z1= −1+i
22 sty 19:11
Antoszkie: tak własnie
22 sty 19:11
Grześ: Ale Trivial dobrze policzyłem

Chwilkę myślałem nad pierwiastkiem z delty, bo trzebaby była
zamieniać do postaci wykładniczej, ale jakoś w pamięci wymyśliłem jak zwinąć do kwadratu

22 sty 19:12
Trivial: Dobrze jest.
22 sty 19:18