?
Kone: Przyprostokątne trójkąta ABC mają długości 10 i 24. Przeciw prostokątna trójkąta KLM podobnego
do niego ma długość 39.Oblicz obwód trójkąta KLM.
a2+b2=c2
242+102=c2
576+100=c2
676=c2
c=26
A co dalej, czy muszę metodę podstawiania zastosować?
22 sty 18:42
Kone: Czy ktoś podpowie co dalej?
22 sty 18:46
Eta:
| 39 | | 3 | |
| = |
| = k −−−skala podobieństwa
|
| 26 | | 2 | |
Ob(ABC)=.........
Ob(ABC)*k= Ob(KLM) =.........
22 sty 18:47
Kone: Ob(ABC)=24+10+26=80
| | 3 | | 3 | |
Ob(ABC)* |
| =Ob(KLM)=80* |
| =120 ? |
| | 2 | | 2 | |
22 sty 18:52