wyznacz liczby zespolone spełniajace warunek
Paulina: wyznacz liczby zespolone spełniające warunek z4−30z2+289=0
22 sty 18:36
Andrzej: z4+34z2+289 − 64z2 = 0 to taki małe przegrupowanie
(z2+17)2 −(8z)2 =0 żeby skorzystać ze wzoru na a2−b2
(z2+8z+17)(z2−8z+17) = 0
i każde z równań jak normalne kwadratowe rozwiąż, delta i te sprawy
mi wyszły rozwiązania:
−4−i
−4+i
4−i
4+i
22 sty 18:47
Trivial:
ξ = z
2, ξ∊ℂ
ξ
2 − 30ξ + 289 = 0
Δ = 900 − 1156 = −256
√Δ = 16i
Wracamy do z
z = a + bi
15 ± 8i = (a + bi)
2
15 ± 8i = a
2 − b
2 + 2abi
a
2 − b
2 = 15
a
4 − 15a
2 − 16 = 0
Δ
a = 225 + 64 = 289
√Δa = 17
a
2 = 16
a = ±4
b = ±1
z
1 = 4 + i
z
2 = 4 − i
z
3 = −4 + i
z
4 = −4 − i
22 sty 18:48
Paulina: z
4+34z
2+289 − 64z
2 = 0 nie rozumiem skąd to się wzięło

?
22 sty 18:52
Andrzej: pierwsze 3 wyrazy tak żeby tworzyły wzór skróconego mnożenia, a ten ostatni żeby się zgadzało z
oryginałem
22 sty 19:05