Rozwiąż równanie:
polonez: (0,5)x2 x 22x+2 = 1/64
30 sty 13:15
Eta:
Witam "samochodzik" !
sprowadzamy do wspólnej podstawy czyli np 1/2
(można i do podstawy 2 jak kto woli!
0,5 = 1/2 2= (1/2)-1 1/64 = (1/2)6
(1/2)x2 * ( 1/2) -1) 2x+2 = (1/2)6
korzystamy ze wzorów: an *am = an+m ( an)m= an*m
czyli (1/2)x2 * (1/2) -2x -2= (1/2)6
(1/2) x2 -2x -2 = (1/2)6 podstawy są równe
więc i wykładniki są równe
czyli
x2 -2x -2 =6
x2 -2x -8=0 a to równanie kwadratowe!
oblicz delte i x1 i x2 potrafisz już !
i podaj odp: x1= .... x2 = ......
30 sty 15:01
polonez: Dzięki wielkie !
31 sty 07:53
Ewa: Przypomniał byś wzór na delte ?
14 wrz 17:55