pomocy
Magda: w dwoch naczyniach znajduje sie roztwor kwasu siarkowego. w pierwszym roztwor 5% w drugim 40%.
po ile litrow trzeba wziasc z kazdego z nich aby po zmieszaniu pobranych roztworow otrzymac
140 litrow 30% roztworu?
22 sty 18:27
22 sty 18:33
Antoszkie: banalne zadanko

zobacz:
metoda krzyżowa:
40%↘ ↗ 30−5= 25
30%
5%↗ ↘40−30= 10
więc musisz wziąć 25części 40% kwasu i 10 części 5% kwasu
co daje:
35części
140litrów dzielisz na 35, 4litry to 1 część/
więc potrzebujesz 25*4= 100 litrów kwasu 40%
i 10*4= 40 litrów kwasu 5%
22 sty 18:36
Antoszkie: no wiesz Eta, a ja się produkuję
22 sty 18:37
Eta:
22 sty 18:38