geometria
math:

w pewnym trójkącie b=4, c=3, a α= 30
o. Obliczyć pole koła opisanego na tym trójkącie oraz kąt
γ
22 sty 18:25
Antoszkie: pole kola liczysz bez problemu, jeśli 4 to najdłuższy bok, to promień koła opisanego =2 co do
kąta to jeszcze musze to przemyśleć
22 sty 18:41
Antoszkie: wiem

kąt oparty na średnicy jest równy 90
∧
α=30 β=90 γ=60
22 sty 18:47
kolos: a nie łatwiej twierdzenie sinusów i cosinusów


a
2= b
2+c
2 − 2bc cosα
a
2= 9+16 − 2*3*4*
√32= 25 − 12
√3.
d(koła opisanego)=
asin α= 12
√3*2= 24
√3.
P(koła opisanego) =
14πd=
14π24
√3= π6
√3
i masz zadanie.
POZDRO






22 sty 20:55
Eta:
kolos 
nie skacz tak za bardzo, popraw swoje rachunki

oczywiście,że
Antoszkie podaje bzdury
22 sty 21:04
kolos: co jest żle

29 sty 19:25