| 1 | ||
Autostopowicz przebył | drogi samochodem osobowym z prędkością v1=80km/h, | |
| 4 |
?
| v1 + 3v2 | ||
vśr = | ||
| 4 |
Masz odpowiedź?
| cała droga | ||
Średnia prędkość jest wyrażana : | ||
| czas |
| 80 + 90 | ||
= | ||
| 4 |
| 4v1*v2 | ||
v= | ≈33,5km/h | |
| v2+3v1 |
| d1+d2 | d1 | d2 | ||||
Vsr= | lecz t1= | oraz t2= | więc
| |||
| t1+t2 | v1 | v2 |
| d1+d2 | ||||||||||||||
Vsr= | =
| |||||||||||||
|
| d1+d2 | (v1*v2)d1+d2 | |||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||
| d1v2+d2*v1 |
Szczerze nie mam pojęcia jak to zrobić.(zadania dla poz rozszerzonego oznaczali z
gwiazdką, to zadanie tutaj nie ma gwiazdki i jest w teorii oznaczone dla poz podstawowego)
Może ktoś ma pomysł to może napisać z krótkim komentarzem, zajrze jeszcze do tematu.
W między czasie , spróbuje wrzucić to zadanko na portal fizyczny.net zobaczymy co powiedzą i
postaram się to dokończyć na tym forum, może uda się zrobić wspólnymi siłami
| 1 | s | ||
s = v1*t1 => t1= | |||
| 4 | 4v1 |
| 3 | 3s | ||
s= v2*t2 => t2= | |||
| 4 | 4v2 |
| sv2+3sv1 | s( v2+3v1) | |||
tśr= t1+t2 = | = | |||
| 4v1*v2 | 4v1*v2 |
| s | ||
vśr= | ||
| tśr |
| 4v1*v2 | ||
vśr= s* | ||
| s(v2+3v1) |
| 4v1*v2 | ||
vśr= | =..........
| |
| v2 +3v1 |
Dziękuje już wszystko jasne
| 1 | |
s = v1t1 | |
| 4 |
| 3 | s | 4 | |||
s = v2t2 → | = | v2 | |||
| 4 | t2 | 3 |
| 1 | v1t1 | v2 | t1 | ||||
= | → | = | |||||
| 3 | v2t2 | 3v1 | t2 |
| s | ||
v = | ||
| t |
| s |
|
| ||||||||||||||||||||||
v = | = | = | = | |||||||||||||||||||||
| t1 + t2 |
|
|
| 4v1v2 | ||
= | . ![]() | |
| v2 + 3v1 |
Pomysł jest dokładnie taki jak napisał Jack
: Popatrz na rysunek: Ogólnie zatem korzystając z
rysunku mozna zapisać:
| 0,25S | 0,25S | |||
80= | ⇒t1= | |||
| t1 | 80 |
| 0,75S | 0,75S | |||
30= | ⇒t2= | |||
| t2 | 30 |
| S | ||
I teraz podstawiamy nasze t1 i t2 do wzoru V= | czyli: | |
| t |
| 0,25S+0,75S | S | S | ||||||||||||||||
V= | = | = | = | |||||||||||||||
| t1+t2 | t1+t2 |
|
| 240S | ||
= | ≈35,5 | |
| 6,75S |