wysokość trójkąta
Łukasz: Oblicz wysokość h trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka B gdy A=(5,5), B=(−2,4), C=(−1,−3).
22 sty 17:12
Trivial:
1. Policz długości wszystkich boków.
2. Policz pole ze wzoru Herona.
| | 1 | |
3. Podstaw do równania: P = |
| |AC|*h |
| | 2 | |
22 sty 17:14
Trivial:
Albo:
1. Wyznacz równanie prostej AC.
2. d(B, pr. AC) = ...
22 sty 17:16
Łukasz: pierwszy raz widze taki wzór a nie można jakoś inaczej
22 sty 17:16
Eta:
ta wysokość ma długość równą odległości punktu B od prostej AC
1o −−− napisz równanie prostej AC ( podaj jej postać ogólną)
2o −−− wyznacz odległość 'd" punktu B od tej prostej
d= hAC
22 sty 17:18
22 sty 17:19
23 sty 02:33