matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stożek
Paula:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem> Ile wynosi kąt między tworzącą a wysokością stożka?
22 sty 17:00
Eta:
l −−− długość tworzącej stożka , jednnocześnie długość promienia ( półkola)
1
2πr=
*2πl
2
2πr= πl
r
1
=
l
2
r
1
sinα=
=
..... => α= 30
o
l
2
22 sty 17:53