Prawdopodobieństwo, windą zatrzymującą się na 6 piętrach..
mik: Windą zatrzymującą się na 6 piętrach jadą 4 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wszyscy
wysiądą na tym samym piętrze.
Bardzo proszę o pomoc
22 sty 16:54
Trivial:
|Ω| = 6
4
|A| = 6
22 sty 17:01
mik: a dlaczego na koncu wychodzi taki wynik? to jest jakas zasada na takie liczenie? bo to koncowe
wyszlo ci z p= 6/64 a dlaczego to tak skrocone? jak to dziala? xd
22 sty 17:03
Trivial:
Trzeba umieć skracać potęgi.
| 6 | | 6 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 64 | | 6*6*6*6 | | 6*6*6 | | 63 | |
22 sty 17:05
mik: a juz wiem bo takjakby ta 6 u gory jest do potegi pierwszej a przy dzieleniu potegi odejmujemy

wszystko jasne dziekuje bardzo za pomoc
22 sty 17:05
ICSP: | | 6 | | 1 | | 1 | |
P = |
| skracam jedną szóstkę i wychodzi |
| = |
| . |
| | 6 * 6 * 6 * 6 | | 6*6*6 | | 63 | |
Zalecam również przypomnienie sobie działania na potęgach
22 sty 17:06
mik: a jak mamy 10! / 1010= 9!/109 ? dlaczego tak skracamy?
22 sty 17:10
mik: dziesiec do dziesiatej przed znakiem rowna sie jak co
22 sty 17:11
ICSP: 10! = 9! * 10
22 sty 17:11
ICSP: silnia jest iloczynem kolejnych liczb naturalnych.
22 sty 17:11
mik: aha rozpisalem sobie i juz widze

siesiatki sie skroca ok dzieki panowie
22 sty 17:13
asd: od kiedy 6*6*6 = 63 ?
1 paź 16:20
Blasco: Tam nie jest że 63, tylko że 6
3, czyli 216
23 paź 20:01