matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy!
Baśka:
tgx
∫
dx
ln(cosx)
22 sty 16:13
Trivial:
cosx = t −sinxdx = dt
tgx
−sinxdx
cosx
dt
∫
dx = −∫
= −∫
= −ln(lnt) + c =
lncosx
lncosx
tlnt
= −ln(ln(cosx)) + c.
22 sty 16:39
Baśka:
danke
22 sty 16:50