:)
Anka!: 

podstawa graniastoslupa prostego jest trapez w ktorym trzy boki maja po 13 cm a
dluzsza podstawa ma 23cm. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tej bryly jezeli
wysokosc bryly wynosi 16cm.
30 sty 11:40
Bogdan:
Objętość V = PP * H,
PP - pole podstawy (trapezu równoramiennego), H - wysokość bryły.
PC = (13 + 13 + 13 + 23) * H + 2 * PP
Należy obliczyć pole powierzchni trapezu równoramiennego
|AB| = 23, |CD| = |AD| = |BC| = 13.
Spodki wysokości trapezu poprowadzone z wierzchołków krótszej podstawy C i D
wyznaczają na dłuższej podstawie AB punkty E i F.
Mamy więc wysokości trapezu: DE i CF.
Obliczamy długość AE: |AE| = (23 - 13) / 2 = 5.
Z trójkąta prostokątnego AED z twierdzenia Pitagorasa obliczamy długość DE,
|DE| = √132 - 52 = 12.
Pole trapezu, czyli PP = 12 * (23 + 13) / 2 = 216.
V = 216 * 16 = 1296 [cm3]
PC = 62 * 16 + 2 * 216 = 1424 [cm2]
30 sty 12:48